Szabályok, rendeletek


Kistestű kutyát (20 kg-ig) legalább 10, közepes testűt (20-40 kg-ig) 15, nagytestűt (40 kg felett) 20 négyzetméteres területen kell tartani (ez a rendelkezés nem terjed ki az állatmenhelyekre, valamint a hatósági megfigyelés alá vont ebek tartására). Tartósan csoportosan tartott ebek esetén számukra egyedenként legalább 6 négyzetméter akadálytalanul használható területet kell biztosítani (nem számít csoportos tartásnak a szuka együtt tartása a kölykeivel, azok 6 hetes koráig).

Tilos a kutyát állandó jelleggel kikötve tartani. A hat hónaposnál fiatalabb ebet nem szabad tartósan kikötni (2016. január elsejétől ez a szabály minden eb tartására kiterjed majd). Kistestű kutyát legalább 4, közepes testűt 6, nagytestűt 8 méteres eszközzel szabad tartósan kikötni. Amennyiben az eb futólánccal (vagy ahhoz hasonló elven működő szerkezettel) van kikötve, a feszített és futó részek hosszának összege nem lehet kevesebb 8 méternél, valamint a futó rész nem lehet rövidebb 3 méternél. Az ebek kikötéséhez, illetve vezetéséhez használt eszközöknek az állatra történő rögzítésére kizárólag nyakörv vagy hám használható oly módon, hogy az az állat egészségét ne veszélyeztesse.

Az eb kölyköket 8 hetes korukig anyjukkal kell tartani.

Az eb tartója köteles az állata állategészségügyi felügyeletét ellátó szolgáltató állatorvosnak bejelenteni, ha az állata a három hónapos kort elérte, elhullott vagy elkóborolt, vagy új tulajdonoshoz került. Az ebtartó köteles minden három hónaposnál idősebb ebet veszettség ellen beoltatni az alábbiak szerint: a három hónapos kort elérteket 30 napon belül, az első oltást követően 6 hónapon belül, ezt követően évenként. Az oltási könyvet meg kell őrizni, illetve tulajdonátruházás esetén az új tulajdonosnak át kell adni. Az oltási könyv megrongálódása, elvesztése esetén az oltást végző állatorvostól 8 napon belül az oltási könyv pótlását kell kérni. A veszettség ellen történő immunizálás során az ebet széles spektrumú féreghajtó szerrel is kezelni kell.

Négy hónaposnál idősebb eb csak mikrochippel megjelölve tartható. Ebet forgalmazni, illetve tulajdonjogát forgalmazásnak nem minősülő más módon átruházni kizárólag az állatot azonosító mikrochippel történő megjelölése után lehet. A mikrochippel megjelölt eb tartójának megváltozása esetén az új tartó az adatváltozást 8 napon belül köteles a szolgáltató állatorvossal az országos elektronikus ebadatbázisban regisztráltatni. A mikrochippel megjelölt eb tulajdonosának, tartási helyének megváltozása, vagy az állat elpusztulása esetén az eb tartója az adatváltozást 8 napon belül köteles a szolgáltató állatorvossal az országos elektronikus ebadatbázisban regisztráltatni.

A kedvtelésből tartott állatok utaztatásának állategészségügyi előírásairól készített tájékoztató a Nemzeti Élelmiszerlánc-biztonsági Hivatal (NÉBIH) honlapján olvasható.

Kutya küllemének megváltoztatása érdekében kizárólag farok kurtítás végezhető, az eb 7 napos koráig. A fülkurtítás nem engedélyezett. Az olyan sebészeti beavatkozások végrehajthatók, amelyek az állat egészsége vagy későbbi egészségkárosodásának megelőzése céljából történnek.

Ebet nem szabad felügyelet nélkül közterületre bocsátani vagy kóborolni hagyni.

Az állatban félelmet keltő, erős fény- vagy hanghatással járó tevékenységek és időjárási jelenségek teljes időtartama alatt (különösen szilveszterkor) a kutya tartójának gondoskodnia kell az állat félelmében történő elszökésének megakadályozásáról és törekednie kell az állat megnyugtatására.

© 2018 Golden Riverside Kennel Minden jog fenntartva.
Az oldalt a Webnode működteti Sütik
Készítsd el weboldaladat ingyen! Ez a weboldal a Webnode segítségével készült. Készítsd el a sajátodat ingyenesen még ma! Kezdd el