Nevelés

A nevelés nagyon fontos minden kutya számára. Az alapvető kommunikáció mellett, az együtt töltött idő is sok örömöt és szórakozási lehetőséget nyújthat.

A kiskutyáknál 8-10 hetes korban célszerű megkezdeni a tréninget, mert ebben a korban tanulnak leghamarabb, és legkönnyebb kialakítani a viselkedésüket.

A felnőtt kutyáknál, már nehezebb a dolgunk, mert először a már felvett rossz szokásaikról leszoktatva kell megtanítani őket a helyes viselkedésre.

A kutyát mindig meg kell jutalmazni, ha egy parancsot helyesen végzett el. Ez történhet jutalomfalattal, dícsérettel, vagy a kedvenc játékával, így össze fogja kötni a jutalmat a feladattal. Fontos, hogy a parancsokat ne gyakoroltassuk sokáig, mert unalmassá válhat neki, és nem tud ránk eléggé koncentrálni. Tartsunk szünetet vagy játszunk vele a tanulás közben.

Szobatisztaság.

A kiskutyát 8-12 hetes korban kell elkezdeni szobatisztaságra nevelni.

A legfontosabb, egy fix hely kijelölése a házban (vagy akár a házon kívül is).

Általában a kiskutyák evés-ivás után szokták elvégezni dolgukat, erre rá is szoktathatjuk őket. Ha befejezte az evést, a kijelölt helyre visszük, és megvárjuk, míg elvégzi a dolgát. Könnyebb dolgunk van, ha kertes házban lakunk, ilyenkor kiengedjük az udvarra. Fontos, hogy ha befejezte a dolgát, megdícsérjük, és jutalomfalatot adunk neki. Ha elég kitartóak vagyunk, egy idő után magától is rájön, hogy miért kapja a dícséretet.

Felnőtt kutyánál annyival könnyebb a dolgunk, hogy hosszabb időre is magára hagyhatjuk a lakásban, mert kontroll alatt tudja tartani kényszerét. Ha minden nap azonos időben engedjük ki, vagy visszük le sétálni, akkor meg fogja várni a következő alkalmat.

Biztos lesznek olyan alkalmak, amikor becsúszik egy hiba, főleg ha a kutya hosszú ideig felügyelet nélkül marad. Ilyenkor soha ne kiabáljunk vele, és ne dugjuk az orrát az ürülékbe (mert ezzel csak azt érjük el, hogy kutyánk félni fog tőlünk), hanem alaposan tisztítsuk fel, hogy ne érezze a szagát, nehogy máskor is visszatérjen arra a helyre.

Csak akkor tekinthető kutyánk szobatisztának, ha 4 héten át nem történik baleset. Ez egy hosszú tanulási időszak, mely nagyon sok türelmet és odafigyelést igényel.

Pórázon sétáltatás.

Az első lépés, hogy a kutyának meg kell tanulnia: mindig a gazdi bal oldalán kell lennie.

A póráznak lazának kell lennie, nem szabad hagyni, hogy húzzon bennünket. Ha mégis megtörténik, akkor finoman rántunk a pórázon és megállunk. Először egy zárt kertben gyakoroljunk és mindig jutalmazzuk meg, ha jól csinálta. Ha már elég jól megy megpróbálhatjuk az utcán is.

Kint sokkal több inger éri kutyánkat és sok szaggal fog találkozni, vigyázni kell, nem szabad engedni, hogy elinduljon feléjük. Mindig mellettünk kell haladnia és jó viselkedés esetén jutalmazni és dícsérni (ÜGYES VAGY) kell.

Gyere ide!

Ennek tanítását otthon kezdjük el.

A legtöbb kutya, ha legugolunk előtte rögtön odajön hozzánk. Egy jutalomfalattal a kezünkben legugolva hangos szóval odahívjuk (GYERE IDE!), amint odajott megjutalmazzuk és megdícsérjük (ÜGYES VAGY!).

Ha ezzel a módszerrel mégsem jönne (AZONNAL) hozzánk, próbálkozhatunk hosszú pórázzal is. Ilyenkor a parancsszó elhangzása után (GYERE IDE!) finoman vezessük magunkhoz és mindig dícsérjük, és jutalmazzuk meg. Ha már jól megy, póráz nélkül folytassuk, de semmiféleképpen ne erőltessük, tanulás közben is be kell iktatni játszást és pihenést.

Ha otthon már tökéletesen jön hozzánk, akkor vihetjük olyan helyre ahol nem zavar meg minket a tanulásban más kutya, ember, vagy valamilyen állat. Ezt addig kell gyakoroltatni, amig parancs szavunkra bármilyen körülmények között (AZONNAL) jön hozzánk. Ezt nagyon fontos megtanulnia, mert így nagyobb távolságra is elengedhetjük tudván, hogy bármikor vissza tudjuk hívni.

Ül!

Ezt a paracsot pórázzal tanítsuk meg kutyánknak.

Az egyik kezünkkel finoman húzzuk a pórázt hátrafelé, a másik kezünkkel pedig a hátsófelét nyomjuk finoman lefelé. Így akaratlanul is kutyánk ülő helyzetbe kerül, ilyenkor azt mondjuk (ÜL) és megjutalmazzuk. Általában könnyen megtanulják ezt a parancsot, de addig kell gyakoroltatni ameddig önállóan megy kedvencünknek.

Feküdj!

Ehhez előbb meg kell tanítani az ül parancsot.

A kutyánkat leültetjük és a kezünkben lévő jutalomfalatot a két lába elé tartva a földhöz tartjuk, ekkor a kutyánk orrával megérinti a kezünkben lévő falatot. A másik kezünket a hátára tesszük és finoman lefelé nyomjuk, és igy felveszi a fekvő pozíciót. Ekkor mondjuk a parancsot (FEKÜDJ), és a kezünkben lévő jutalomfalatot odaadjuk neki. Ha már ennivalóval meg tudja csinálni, akkor a kedvenc játéka is lehet a jutalom, igy nem lesz neki unalmas a tanulás.

Helyben marad!


Ehhez előbb le kell ültetni kutyánkat.

Szembe állunk vele, és bal kezünket összezárt tenyérrel feléje tartjuk és azt mondjuk (MARAD!), majd jutalmazzuk. Először teljesen előtte állva ísmételjük, aztán a távolságot folyamatosan növelve gyakoroljuk. Ha elmozdul vagy felénk jön mondjuk neki (NEM!) és ültessük vissza. Addig kell gyakorolni ameddig 2 - 2.5 méteres távolságból 10 másdpercig helyben marad és ránk figyel. Fontos, hogy nem szabad sokáig gyakoroltatni 5 - 6 alkalom után szünet vagy játszás.


© 2018 Golden Riverside Kennel Minden jog fenntartva.
Az oldalt a Webnode működteti Sütik
Készítsd el weboldaladat ingyen! Ez a weboldal a Webnode segítségével készült. Készítsd el a sajátodat ingyenesen még ma! Kezdd el