Etetés

A kutyák számára az az ideális étrend, amelyekben kiegyensúlyozottan és megfelelő arányban szerepelnek a fehérjék, a szénhidrátok, a zsírok, a vitaminok, az ásványi anyagok és a rostok.
Amennyiben az egyik vagy másik túlsúlyba kerül, az elhízást, betegségeket és más egészségügyi problémákat okozhat.

A kölyökkutya etetése: A kiskutyánkat csak JUNIOR (száraz vagy konzerv) eledellel etessük. Az etetés mindig azonos időben történjen, és ne tartson tovább 15 percnél. Ha kutyánk nem ette meg az elé rakott adagot vegyük el tőle, mert a folyamatosan előtte tartott eledellel idővel étvágytalanná válhat. A száraz táppal etetett kutyánknak mindig biztosítsunk tiszta ivóvizet.

4.hónapos koráig napi 3-4 etetés szükséges, mely kis adagokban történjen mert a kiskutyánk még annyira falánk, hogy nem tudja mennyi szükséges neki. Ha túl sokat adunk neki, az túletetést eredményez és megbetegedhet.

6.hónapos korig lecsökkenthetjük napi 3 alkalomra, de az adagokat növelve.

12.hónapos korig napi 2 alkalom szükséges.

Felnőtt kutyánknál 1 éves kor felett napi 1 etetés elegendő.

Minden korban fontos az etetés után legalább 2 óra pihenést biztosítani kutyánknak. A túlzott mozgás (etetés után) az ennivaló vissza öklöndözését, vagy még súlyosabb bélcsavarodást is okozhat.

A szabadban tartott kutyáknak, a hideg miatt, télen több energiára van szükségük.
Ilyenkor táplálék kiegészítést kell adnunk kutyánknak, amit kiváló minőségű magas energiatartalmú táppal vagy a táp mennyiségének növelésével érhetjük el. Az etetés gyakoriságát is meg kell növelni illetve ilyenkor adhatunk kutyánknam csirkehúst vagy marhahúst ez rengeteg energiát biztosít számára.
A víz szintén nagyon fontos az állat számára. A hó és jég nem helyettesíthetik a friss vizet. Télen, a gazdinak a vizet gyakran ellenőriznie kell, hogy nem fagyott-e meg.


Általános etetési tudnivaló a kiskutyánk hazavitele után:
Amennyiben az új otthonba került kiskutyánk nem eszik azonnal, ne ijedjünk meg, ha jókedvűen játszik, iszik és nem lázas, gyakran előforduló probléma ez. Az anya és a testvérek hiánya, a környezetváltozás kis hasmenést is tud okozni és étvágytalanságot is. Amennyiben azonban ilyenkor ijedtségünkben megpróbáljuk kényeztetni csirkehússal, konzervvel, jutalomfalatokkal stb. a megszokott táp helyett, gyakran többet ártunk, mintha várnánk egy napot, míg a kölyök megszokja az új környezetét. Ha másnap, vagy azt követően sem akarja megenni a szárazeledelt, úgy ezt azonnal jelezze állatorvosának! Kezdetben keveset fog elfogadni az elé tett adagból de ez nem probléma csak egyen valamennyit. Az etetést mindig a tenyésztőnél etetett táppal kezdjük és folyamatosan álljunk át egy másik táp fajtára.
A kölyökkutyának csak tiszta friss vizet adjunk inni , nem kell az anyatejet pótolni tehéntejjel, mert a kiskutya már le van választva tehát önállóan táplálkozik. A tehéntej szintén hasmenést okozhat és legyengíti kiskutyánkat. Az átálás eltarthat egy hétig is de bármilyen probléma esetén forduhatnak bizalommal hozzám.

Speciálic kálcium és foszforbevitel:

A kalcium- és foszforbevitelt nagyon alaposan kell ellenőrizni, hogy a komolyabb csontproblémák kialakulását elkerülhessük. A hússal vagy házi koszttal etetett kutyák tipikus betegsége a kalciumhiány, mivel ezek az ételek nem tartalmaznak semmilyen ásványi anyag kiegészítést. Ha a kalciumhiány mellett túl sok a kutyus szervezetében a D-vitamin, az gyakran növekedési rendellenességekhez vezet - ami a nem megfelelő étrend következménye.

Azonban a túlzott napi kalciumbevitel ugyanilyen veszélyes a kölyökre nézve, ezért a kölyökkutyának ajánlott szárazeledelhez soha ne adjunk kalciumot.
A Health Nutrition termékcsalád bizonyos tápjait kifejezetten a növekedés időszaka alatt használjuk, ami azonban fajtánként eltér: kistestű kutyák esetében 8-10 hónap, közepes testűeknél 12 hónap, nagy testűeknél 15-18 hónap és óriás testűeknél 18-24 hónap. A tápanyagbevitelt is eltérő módon kell adagolni, hogy az állat növekedése alatt semmiben se szenvedjen hiányt, és közben fölösleget se kapjon.

A kölyökkutya - fajtától függetlenül - sokkal több energiát igényel, mint egy felnőtt kutya. Igényei kielégítéséhez és a növekedésében szerepet játszó új szövetek kialakításához egyaránt nagy mennyiségű energiára van szüksége. Fehérje-, ásványi anyag-, nyomelem- és vitaminigénye is jóval magasabb, mint egy felnőtt kutyáé. Éppen ezért biztosít a Health Nutrition nagy mennyiségű és kiváló minőségű fehérjéket kiskutyánk számára. Figyelembe véve kutyusunk korlátozott emésztési képességeit, a kiváló minőségű gabona és tápanyag kombinációja biztosítja az optimális emészthetőséget és a bélflóra egyensúlyát.

Az immunrendszer hiányosságai:

A kölyökkutya immunrendszerének védelme azoktól az antitestektől függ, melyeket az anyjától az anyatejen keresztül kap a születést követő 36-48 órában. 4-12 hetes kor között az anyai eredetű antitestek mennyisége a védettséget jelentő küszöbérték alá esik, ezért ez egy nagyon kritikus időszak. Ilyenkor az immunrendszerben egy törés keletkezik, és megnő a fertőzések kockázata, hiszen az anyai eredetű antitestek még mindig olyan mennyiségben vannak jelen a kicsi szervezetében, hogy az meggátolhatja az oltási reakciót. Az oltóanyagok csak a 12. hét után lesznek teljes mértékben hatásosak. Sőt, ez az az időszak, amikor a kölyökkutya rengeteg stressz tényezőnek is ki van téve, amik mind-mind próbára tehetik immunrendszerét. Ahogy a kutyus a tenyésztő kennelből az őt befogadó családhoz kerül, környezete merőben megváltozik: az, hogy egy számára teljesen ismeretlen közegbe kerül, arra készteti a kicsit, hogy minden potenciálisan veszélyt jelentő baktériumtól megvédje szervezetét, jóllehet még mindig könnyű préda a bakteriális és vírusos fertőzéseknek. A Health Nutrition táp szabadalmaztatott összetevőinek (taurin, lutein, E és C-vitamin) és a benne található mannán-oligoszacharidoknak köszönhetően segít életben tartani kis kedvencünk természetes védekezőképességét. 

© 2018 Golden Riverside Kennel Minden jog fenntartva.
Az oldalt a Webnode működteti Sütik
Készítsd el weboldaladat ingyen! Ez a weboldal a Webnode segítségével készült. Készítsd el a sajátodat ingyenesen még ma! Kezdd el