Egyéb


Általános tudnivaló a kutyánkról.

A kutyák átlagos testhőmérséklete 38.5 C fok körül van. Ha ettől eltérő végbélben mérve, akkor azonnal állatorvoshoz kell fordulni.

Etetés után a kutyánknak mindig pihennie kell 1 - 2 órát. Ne engedjük ugrálni, hátán hemperegni, mert könnyen gyomor vagy bélcsavarodást okozhat. Séta után ne igyon nagy mennyiségű vizet.

Felnőtt korban szükséges, hogy csontokat rágjon, mert ez tisztítja a fogakat és megdolgoztatja a rágóizmokat. Ez lehet marhacsont, kifőzött velős csont, és bivalybőrből készült műcsont. Tilos a kutyának szárnyas csövescsontot adni (láb, comb) ezek szilánkosra törnek és súlyos következményeik lehetnek.

Fontos feladatok a kiskutyánk hazahozatala előtt.

Egy pár teendő, amit mindenképp meg kell tenned, mielőtt hazavinnéd a kiskutyádat. El kell különíteni minden mérgező anyagot, orvosságot, tisztítószert, mosóport, mosogatószert, rovarírtó szert, fertőtlenítőt, csokoládét, olyan szobanövényt, amely veszélyes lehet a kölyökre. Elektromos vezetékek amelyekben áram is van, ne legyenek elérhetőek számára. Olyan dolgok, amelyek megszúrhatják vagy sérülést okozhatnak számára, mindenképp el kell rakni biztonságos helyre.

Eszközök, felszerelések.

Mindenképp be kell szerezni a következő eszközöket.

Nyakörv, ez ajánlatos, hogy bőrből készüljön és akkora legyen, hogy a kutya nyaka és a nyakörv közzé beférjen két ujjunk. Kisebb esetben túl szoros, nagyobb esetben viszont ki tudja húzni a fejét belőle.

Póráz, manapság többféle közül választhatunk, vannak bőrből, textilből készült, vagy automata szalagos pórázok. Bármelyiket választhatjuk, vagy amelyik leginkább illik az egyéniségünkhöz.

Etető és itató edények közül olyat válasszunk, amelyik könnyen tisztítható, nehezen felborítható, és ne tudja szétrágni.

Játékokból nagyon sok féle van forgalomban, ezek közül kedvünkre válogathathatunk.

Kutyafésűből is szükséges választani kedvencünk számára.


Vemhesség, fialás.

A kutya vemhessége átlagosan 57-63 nap. Ez általában ha sok kiskutya születik inkább az 57. naphoz közelit, ha kevesebb kiskutya fog születni inkább a 63. nahoz közel fognak megszületni. A labradorok általában a 60. napon szoktak megfialni. A fedeztetés idõpontjának ismeretében tehát ki tudjuk számolni a fialás várható idejét +-2 nap. Ezen idõpont közeledtét természetesen a szuka otthoni vizsgálatával is észrevesszük. A vemhesség utolsó 10-12 napjában a magzatok mozgását a nyugodtan fekvõ szuka hasfalának hirtelen elmozdulásából is megfigyelhetjük. Az fialás elõtt egy héttel feltétlenül vigyük állatorvoshoz a szukát, aki elvégzi az állat általános vizsgálatát, ellenõrzi a hüvely és a méh állapotát, és megelõzõ célból antibiotikumot ad a szukának a szülõút csíraszegénnyé tétele érdekében. A szuka testhõmérsékletének rendszeres ellenõrzésével biztos információhoz juthatunk az fialás idejét illetõen. A szuka testhõmérséklete az fialás közeledtével fokozatosan csökken, és az fialás elõtt 24-16 órával a normál érték alá kb. egy Celsius fokkal esik, vagyis végbélben mérve 37.0-37.5 lesz.
Az fialást mindenképp kísérjük figyelemmel, hogy bármilyen probléma esetén be tudjunk avatkozni, vagy állatorvost hívhassunk.
Az fialás megindulását az állat nyugtalansággal, szapora légzéssel, nyögdécseléssel jelzi. Ez a szülés elsõ, megnyílási szakaszát kísérõ tünetcsoport. Ezután a tolófájások is megjelennek, és a magzatvíz elfolyik. Pár perc múlva számíthatunk az elsõ kölyök megszületésére, majd sorban a további magzatok is világra jönnek. Ha sok kölyök van, az elsõ 4-5 megszületése után 1-2 órás szünet következik, majd folytatódik az fialás. Ha egy kölyök feje vagy fara már látható, de nem képes magától elhagyni a szülõutat, bõrének kíméletes, egyenletes húzásával segítsük elõ világrajövetelét. Semmiképpen ne adjunk a kutyának semmilyen méhösszehúzó szert, hogy ezáltal az fialást siettessük. Ez kizárólag az állatorvos feladata, könnyelmûségünkkel méhrepedést is okozhatunk, és kockáztatjuk a szuka és a kölykök életét! A megszületett kölykök magzatburkát a szuka rendszerint feltépi, és a köldökzsinórt is elrágja. Ha nem, akkor nekünk kell a magzatot a burokból kiszabadítanunk, és a köldökzsinórt elszakítanunk. Ezután a kölyök szájából az esetleges nyálkát eltávolítjuk, szõrét szárazra töröljük, a köldökcsonkot jódalkohollal leecsetelve fertõtlenítjük és a kiskutyákat egy tiszta, infralámpával 30-32 fokra temperált ládába gyûjtjük.
Az fialást az utófájások zárják. Ezek célja a méhben esetleg visszamaradt magzatburkok, magzatvíz stb. eltávolítása. Az fialás után a méhbõl még 7-8 napig kezdetben vörhenyes hígabb, majd barnás nyálkás váladék ürül, ez nem kóros jelenség.Az fialás befejeztével a szukát a lemossuk, szárazra töröljük, a csecsbimbókat külön is enyhe alkoholos törlõkendõvel fertõtlenítjük, és a szukát a kölykökhöz engedjük. A kölyköket a csecsbimbókhoz segítjük, és úgy rendezzük el õket, hogy egyformán szophassanak. Nem adható minden esetben érvényes útmutatás arra vonatkozóan, hogy hány kölyköt hagyjunk meg, hiszen ezt sok tényezõ ( a szuka kondíciója, a csecsbimbók száma, a rendelkezésünkre álló táplálék a szuka és a kölykök számára, saját gyakorlottságunk) befolyásolja, mégis általában 8-10 kölyök megtartása helyeselhetõ, ennél többet csak intenzív táplálékkiegészítés mellett nevelhetünk fel. Alaposan ellenõrizzük a kölyköket, hogy nincs-e valamilyen fejlõdési rendellenességük. A látható fejlõdési rendellenességgel, nyitott szájpadlással született kiskutyákat mindenképpen altattassuk el. Fontos, hogy a kölykök a születést követõ 24 órában minél többet szopjanak, ugyanis ilyenkor történik a tejben lévõ passzív ellenanyagok felvétele, mely az önálló immunrendszer kialakulásáig a kiskutya egyetlen védelme a fertõzõ betegségek ellen. Ezt semmilyen mesterséges tejkészítmény nem pótolhatja.
Az fialást követõ napon a szukát feltétlenül vigyük állatorvoshoz. A vizsgálat célja a méh áttapintása az esetleg bent maradt magzat felderítése érdekében, a szuka általános vizsgálata, és a méh regenerációját serkentõ injekció beadása.
A szuka számára a kölykök táplálása óriási igénybevétel, ezért az anyakutya kifogástalan minõségû és mennyiségû táplálása alapkövetelmény. A szoptatós szuka mindig kedve szerinti mennyiségû folyadékot ihasson. Ha minden rendben megy, a kölyköknek otthont adó láda hõmérsékletét a 5. naptól fokozatosan csökkenthetjük. Ügyeljünk arra, hogy a kiskutyákat mindig higiénikusan, tisztán, megfelelõ nagyságú területen tartsuk.
A kölyköket két hetes korukban kell elõször féregteleníteni valamilyen paszta formájú, jól adagolható készítménnyel, amelyet állatorvosunknál biztosan megkapunk, és a féregirtást 10 naponta kell ismételni egészen az elválasztásig.
A kölyköknek a 4. héttõl a tej mellett kiegészítõ táplálékot is adni kell az adott életkornak megfelelõen (Royal Canin Starter, Babydog).
Ha az alom szépen növekszik,az elsõ védõoltásig nincs más dolgunk, mint gyönyörködni a játékos kölykökben. Ilyenkor már a köldökcsonk gyógyulását követõen ellenõrizhetjük, nincs-e a kiskutyáknak köldöksérve, amit a köldök helyén látható kisebb-nagyobb duzzanatról ismerünk fel. Ha köldöksérves egyedet találunk, célszerû az állatorvossal idõpontot megbeszélnünk a mûtéti gyógykezelés érdekében, azonban a mûtét ne legyen a kiskutya 8 hetes életkora elõtt
A kölykök fogazatának, kanokon a herék leszállásának ellenõrzésével tulajdonképpen zárul a tenyésztõ tennivalóinak sora, a további teendõk már az újdonsült gazdit terhelik.

Mikor kell állatorvoshoz fordulni:


Ha a fialás időpontja elõtt a szuka lázas, elesett, hüvelyébõl bűzös váladék szivárog.
Ha a fialási idõpont után egy héttel sem indul meg a szülés akkor is, ha a szuka látszólag egészséges.
Ha két kölyök születése között két-három óránál hosszabb idõ telik el, és a szuka nyugtalan, erõlködik, hasában még érzünk magzatot.
Ha a fialást erõs, nehezen csillapodó vérzés kiséri.
Ha a magzat a szülõútba beszorult.
Ha a kezdetben élénk kölykök aktivitása lecsökken, nem szopnak, esetleg elpusztul közülük néhány (kölyökhalál)
Ha a fialás után a szuka bágyadt, elesett, lázas lesz, a méhváladék bűzös, nem szűnik.

Export.

Magyar Állatorvosi Kamara honlapja.

Az Európai Unió tagállamaiba történő beutazás feltételei.

Országonkénti sajátosságok, szabályok:

Kutya, macska és vadászgörény utazásakor Magyarországról a megjelölt országba, és onnan vissza, történő utazások esetében:

Az összeállítás a pillanatnyilag rendelkezésre álló adatok ill. gyakorlati tapasztalatok alapján készült. Felhívjuk a figyelmet, hogy a szabályok változhatnak, ezért kérjük, tájékozódjanak utazás előtt az illető ország vonatkozásában a megfelelő honlapon, követségen, repülőtársaságnál stb. az aktuális elvárások felől, különösképpen akkor, ha úticéljuk nem EU tagország (főleg a kuriózum kategóriába tartozó országok esetében).

MINDEN MÁS -itt fel nem sorolt- CÉLORSZÁG esetében javasoljuk, érdeklődjenek az adott ország külképviseletén, és ott tudakolják meg az esetleges külön előírásokat (ha lehetséges, írásban kérjék az előírásokat).

I. Az Európai Unió tagállamaiba történő beutazás feltételei az Egyesült Királyság (Nagy-Britannia), Írország, Svédország és Málta kivételével

a.) Mikrochipes megjelölés (ISO 11784, illetve 11785) vagy tisztán, egyértelműen olvasható tetoválás (2011. július 03. napjáig)b.) egységes európai állatútlevél kiállításac.) Érvényes veszettség elleni védőoltás, a származási tagország nemzeti szabályozásának megfelelően igazolt érvényességi idő feltüntetésével (hazánkban 3 hónapos, először oltott kölyök esetében 6 hónap, más esetekben 1 év/ 365 nap).Az utazást legkorábban az első veszettség elleni oltás dátumától számított 21 nap múlva lehet megkezdeni, mivel az Uniós irányelvek szerint a veszettség elleni védőoltást a beadásától számított 21 nap elteltével lehet érvényesnek tekinteni.Folyamatos, 365 napon belüli veszettség elleni újraoltás esetén az egységes európai állatútlevél folyamatosan érvényes. Figyelem!
Olaszország az elmúlt időszak problémás esetei miatt szigorított az ellenőrzésen, és a követelményeken, ami azt jelenti, hogy 15 hetesnél fiatalabb életkorú, veszettség ellen oltatlan állatot még egységes európai állatútlevéllel sem engednek be szívesen, illetve az országon belüli ellenőrzéseknél emiatt kellemetlenkedhetnek a hatóságok.
2009. szeptember végén érkezett hivatalos jelzések szerint szigorúan betartatják a vonatkozó 998/2003 EK rendelet vonatkozó szabályait, és megkövetelik a veszettség elleni oltás meglétét minden útlevéllel rendelkező állat esetében (kölyökkutyák esetében is) !
Finnország esetében eltérés az általános EU-s gyakorlattól, hogy veszettség ellen oltatlan fiatal állatokat nem engednek be az országba, és megkövetelik a beutazás előtti Echinococcus elleni féregtelenítő kezelést is (hasonlóan Svédországhoz. Lásd 2. pont). Amennyiben az 1 évesnél idősebb állatot Finnországban oltották veszettség ellen, ennek az oltásnak az érvényessége 2 év!A legfrissebb információk szerint (2008. október vége) Spanyolország sem engedélyezi a 3 hónaposnál fiatalabb, veszettség ellen oltatlan állatok bevitelét!

2. Svédországba történő beutazás feltételei

a.) Mikrochipes megjelölés (ISO 11784, illetve 11785) vagy tisztán, egyértelműen olvasható tetoválás (2011. július 03. napjáig)b.) egységes európai állatútlevél kiállításac.) Érvényes veszettség elleni védőoltás, a származási tagország nemzeti szabályozásának megfelelően az érvényességi idő feltüntetésével (hazánkban 3 hónapos, először oltott kölyök esetében 6 hónap, más esetekben 1 év /365 nap), de mindenképpen a 3 hónapos életkor betöltése után!)d.) A veszettség elleni védőoltás beadási dátumától számított 120. naptól vérvétel és a vérminta titer-vizsgálata.Megfelelő eredmény (0,5 NE/ml) esetén azonnal utazhat az állat.Folyamatos, 365 napon belüli veszettség elleni újraoltás esetén az egységes európai állatútlevél folyamatosan érvényes, ebben az esetben nem kell újabb titer-vizsgálatot végeztetni.e.) A Svédországba történő beutazás előtt 10 napon belül (órára, percre ellenőrzik) az Unióban széles spektrumú féreghajtó szerként engedélyezett gyógyszerkészítménnyel féregtelenítő kezelés ésf.) kullancs elleni kezelés szükséges, és azok igazolása az állatútlevélben.Megjegyzés: Fontos követelmény, hogy a mikrochipes megjelölés mindenképpen megelőzze a veszettség elleni oltást! Ha az állat már korábban is oltva volt, a megjelölés után újra be kell oltani, mert csak ez lesz elfogadható! Svédországban dolgozó kollégáinktól kapott információk szerint a féregtelenítő kezelés igazolását elsősorban a galandféreg elleni kezelésre értelmezik az ellenőrzéskor, tehát mindenképpen olyan hatóanyagot tartalmazó készítményt kell választani, ami garantáltan hatékony a galandférgességre! (A prazikvaltel ajánlott és elfogadott!)A Svédországba történő belépéskor mindenképpen azt a folyosót kell választani, ahol vámvizsgálatot végeznek (itt történik a fentiek ellenőrzése).Angol nyelvű információ

3. Az Egyesült Királyságba (Nagy-Britanniába) és Írországba, valamint Máltára történő beutazás feltételei

a.) Mikrochipes megjelölés (ISO 11784, illetve 11785) vagy tisztán, egyértelműen olvasható tetoválás (2011. július 03. napjáig)
b.) egységes európai állatútlevél kiállításac.) A mikrochipes megjelölést követően elvégzett veszettség elleni védőoltás, a származási tagország nemzeti szabályozásának megfelelően, az érvényességi idő feltüntetésével (hazánkban 3 hónapos, először oltott kölyök esetében 6 hónap, más esetekben 1 év /365 nap), de mindenképpen a 3 hónapos életkor betöltése után!)d.) A mikrochipes megjelölést követő veszettség elleni védőoltás után történő ún. titerérték meghatározás. Amennyiben az állat korábban még nem részesült veszettség elleni védőoltásban, akkor a megfelelő értékű eredmény elérése érdekében célszerű a a vérvételt a veszettség elleni védőoltás beadási dátumától számított 30. napjától elvégezni. Korábban már oltott állat esetében a vérvételt a mikrochipes megjelölést követő oltás utáni bármilyen időpontban el lehet végezni.
Megfelelő toterérték eredmény (0,5 NE/ml) esetén, a vérvételtől számított 6 hónapos várakozás, majd ennek letelte után lehet utazni.(Ismételt beutazás esetén a titer-vizsgálatot nem kell megismételni, ha az újra történő veszettség elleni vakcinázás a vakcina gyártó által megadott lejárati idején belül megtörtént.)e.) A Nagy-Britannába, ill. Írországba történő belépés időpontjához képest 24 - 48 óra közötti időpontban (óra, perc fontos!) az Unióban széles spektrumú féreghajtó szerként engedélyezett gyógyszerkészítménnyel széles spektrumú féregtelenítő kezelés, ésf.) kullancs elleni kezelés szükséges, és ezeket óra/perc pontossággal igazolni kell az állatútlevélben. (Ezt szigorúan ellenőrzik is a belépéskor!)Megjegyzés: az a.) pontban meghatározott mikrochip vagy tetoválás közül, a gyakorlati tapasztalatok szerint, célszerűbb a mikrochipes megjelölést alkalmazni.Fontos követelmény, hogy a mikrochipes megjelölésnek minden esetben meg kell előznie a veszettség elleni oltást! Ha az állat korábban már oltva volt, a megjelölés után újra be kell oltani!

II. Az Európai Unión kívüli, ún. harmadik országokba történő beutazás feltételei

4. Svájcba történő beutazás feltételei

Svájc nem tagja az Európai Uniónak (ún. harmadik ország), de a Magyarországról származó állat esetében pontosan ugyanazoknak a követelményeknek kell megfelelni, mint az EU más tagállamaiba történő utazásnál (lásd 1. pont) (Tehát elegendő a megjelölés, az érvényes veszettség elleni védőoltás, vagyis az érvényes egységes európai állatútlevél megléte.)

5. Norvégiába történő beutazás feltételei

Norvégia és Svédország között nyitottak a határok, így a Norvégiába történő beutazáshoz (annak ellenére, hogy Norvégia nem tagja az Európai Uniónak) ugyanazoknak a követelményeknek kell eleget tenni, mintha Svédországba akarnánk az állatot bevinni. (2. pont)

6. Horvátországba történő beutazás feltételei

Horvátország nem tagja az Európai Uniónak (ún. harmadik ország), ezért oda a vonatkozó EU rendelet szerint nem érvényes az EU-s kisállat útlevél. Ennek ellenére, a kialakult gyakorlat, és a rendelkezésre álló tapasztalatok szerint az ottani hatóságok teljes mértékben elfogadják az érvényes egységes európai állatútlevelet. (1. pont) Ennek hiányában mindenképpen a (korábban szokásos) hatósági állatorvosi igazolást kell beszerezni, és azzal lehet utazni. Amennyiben nem útlevéllel történik az utazás, hanem hatósági állatorvosi igazolással, akkor visszafelé, a magyarországi belépéshez be kell szerezni egy horvátországi hatósági állatorvos igazolását! (Célszerűbb ezért az EU-s állatútlevéllel történő utazást szorgalmazni.) A Horvátországból történő visszautazás esetén nem szükséges az előzetes vérvizsgálat, mert Horvátország az EU azon országfelsorolásában van, ahonnan ez nem szükséges.

7. Szerbiába, Ukrajnába, Oroszországba történő beutazás feltételei

A beutazáshoz hatósági állatorvosi igazolás kell csak, amit az utazás előtt 3 napon belül kell beszerezni. Az állat azonosítása nem követelmény.Ha azonban az állattal vissza is akarnak jönni Magyarországra (vagy az Európai Unióba), akkor szükséges még a következő:a.) Mikrochipes megjelölés (ISO 11784, illetve 11785) vagy tisztán, egyértelműen olvasható tetoválás (2011. július 03. napjáig)b.) Érvényes veszettség elleni védőoltás a 3 hónapos kor betöltése után,c.) A veszettség elleni védőoltás beadási dátumától számított 30. naptól vérvétel és a vérminta titer-vizsgálata.Megfelelő eredmény (0,5 NE/ml) szükséges a visszautazáshoz.

8. Montenegróba történő beutazás feltételei

4 hónaposnál fiatalabb állattal egyáltalán nem lehet beutazni.a.) Követelmény a mikrochipes megjelölés (ISO 11784, illetve 11785)b.) Veszettség elleni védőoltás (lehet a mikrochipes megjelölés napján is, vagy az után)c.) A beutazáshoz szükséges a hatósági állatorvosi igazolás.Ha az állattal vissza is akarnak jönni Magyarországra, akkor ugyanaz szükséges, mint a 7. pontban Szerbia, Ukrajna, Oroszország esetében.

9. Utazás az USA-ba, Kanadába

A kiutazó állatnak legalább 12 hetes életkorúnak kell lennie.a.) Rendelkeznie kell 12 hetes életkor betöltése után kapott veszettség elleni védőoltással. (Az oltás történhet a hatósági állatorvosi igazolás kiállításának napján is!)b.) Szükséges még a hatósági állatorvosi igazolás.Vannak olyan információk, amelyek szerint, ha a Magyarországról az USA-ba (Kanadába) történő utazás valamely EU tagállamban történő átszállással történik, akkor biztonsági okokból az állatnak rendelkeznie kell mindazzal, ami az Európai Unióba történő beutazáshoz szükséges. Ez a követelmény azonban nem általános, a különböző európai repülőtereken eltérő gyakorlat szerint járnak el.Ha az átszállás Nagy-Britannia valamelyik repülőterén történik meg, követelmény a 3.pontban leírt összes előírás betartása! (Ezt azzal indokolják, hogy bármikor előfordulhat, hogy a célállomás felé történő továbbutazás akadályba ütközik, és ilyenkor szükségessé válhat az állat EU-ba történő beléptetése.)Emellett a légitársaságoknak lehetnek (vannak) különleges igényeik, előírásaik, amit konkrétan attól a társaságtól kell megérdeklődni, amelyikkel az állat repülni fog!

10. Utazási feltételek Izraelbe

Izraelbe 3 hónaposnál fiatalabb állat nem vihető be!A beutazáshoz a szokásos hatósági állatorvosi igazolás szükséges. Ennek hiányában teljes mértékben elfogadják az érvényes egységes európai állatútlevelet is.

11. Utazás Ausztráliába kutyával, macskával

Ausztráliába rendkívül szigorú karanténozás után lehet csak állatot bevinni. A karanténozás kijelölt karantén állomásokon történik, ahová előzetesen helyet kell foglalni. Részletes angol nyelvű információ az alábbi linken található:https://www.daff.gov.au/aqis/cat-dogs

12. Beutazási feltételek Izladra

Izlandra csak rettentő szigorú rendszabályok betartása után lehet kutyát bevinni. Útlevél nem szükséges, és azt nem is fogadják el. Helyette olyan hatósági igazolást kérnek, amelynek a formanyomtatványát az illetékes izlandi minisztériumtól kell igényelni, itthon kitöltetni és igazoltatni. Szükséges a mikrochipes megjelölés és a veszettség elleni oltás. Az oltás után 120 napos itthoni várakozási időt kell eltölteni, ami alatt veszettség elleni titervizsgálatot kell végeztetni (vérvétel az oltás utáni 30. naptól). 7 hónaposmnál fiatalabb állat így nem léphet be Izlandra, semmiképpen sem! A beutazás csak ottani karantén állomások útján lehetséges, ahol további 1 hónapot kell az állatnak eltöltenie. A karantén állomásokra előzetesen kell időpontot kérni, és ez nem változtatható meg. Ha lekésik, újabb időpont kell másik befogadó állomásra. A beutazásnak némi anyagi vonzata is van, bizonyos összegű beutazási díjat is fizetni kell. (kb. 20 izlandi korona)

13. Beutazási feltételek a Dél-Afrikai Köztársaságba

Aki ebbe az országba szeretne kutyát, macskát bevinni (oda beutaztatni), annak számos speciális előzetes vizsgálatot kell elvégeztetnie, ezért célszerű időben állatorvoshoz fordulni. A beutazás feltétele az EU-ban szokásos feltételeken túl a következő 5 kórokozóra történő mentességi vizsgálat igazolása (Brucella canis, Trypanosoma evansi, Babesia gibsoni, Dirofilaria immitis, Lishmania).

© 2018 Golden Riverside Kennel Minden jog fenntartva.
Az oldalt a Webnode működteti Sütik
Készítsd el weboldaladat ingyen! Ez a weboldal a Webnode segítségével készült. Készítsd el a sajátodat ingyenesen még ma! Kezdd el