Ápolás

A golden retrievert fontos naponta átfésülni, a labrador kevesebb fésülést igényel. Főleg a vedléskor kell több odafigyelés, ilyenkor naponta többször kell elvégezni.

A fürdetést főleg nyáron alkalmazzuk, de ha szükséges (koszos, kellemetlen a szaga) bármikor elvégezhető. Manapság sokféle kutyasampont lehet kapni célszerű olyat választani amelyiknek bolha írtó hatása is van. Ha télen vagy ha hideg az idő akkor használhatunk a teljes száradáshoz hajszárítót is, de ne állítsuk forróra és ne is a legerősebb fokozaton fújjuk, mert kellemetlen lehet a kutyának, akár meg is ijedhet.
Biztos, hogy mindezek végeztével a kutya kissé izgatottan fog fel-alá rohangálni a lakásban, de legalábbis az átlagosnál izgágább lesz. Ilyenkor, ha lehet, ne vigyük rögtön a szabadba, nehogy kárba vesszen a munkánk, és újra belehemperegjen valami nem kívánatos dologba! Figyeljünk, hogy a kutyánkat teljesen szárazon engedjük ki, nehogy megfázzon a kedvencünk. A retrieverek imádják a vizet igy nyáron vigyük minél többet olyan helyekre sétálni vagy kirándulni ahol van tó vagy folyó itt kedvencünk kedvére fürödhet.

A körmüket, ha sokat vannak puha talajon, előfodulhat, hogy túlnőlnek. De ha megfelelően vannak sétáltatva (utcán vagy betonozott aszfalton), akkor a természetes kopás során ezek nem tudnak túlnőni. Ha mégis túlnőttek célszerű kutyakozmetikussal elvégeztetni ezt a feladatot.

A füleket is ellenőrizni kell, mindig tisztának kell lenniük. Nagyon sok tisztító szert (fültisztító cseppet) lehet állatpatikákban, állateledel boltokban kapni. Hajtsuk fel a kutya fülét és nedves vattával, óvatosan törölgessük ki. A füleknél mindig új vattát használjunk és soha ne nyúljunk a hallójáratokba!
A fülben lévő ráncokat rendszeresen kell tisztítani, ezáltal elkerülhetjük, hogy a piszok vagy az elhalt bőr és baktériumok összegyűljenek a redőkben. Ezek ugyanis egy idő után irritálni fogják a bőrt és el is fertőződhetnek.
A fogak és az íny állapotát szintén ajánlatos hetente ellenőrizni. Ha fogkőlerakódást vagy az íny gyulladását észleljük, azonnal vigyük a kutyust orvoshoz, mert a vége egy visszafordíthatatlan ínygyulladás, ínysorvadás lehet.
Amit mi tehetünk, az annyi, hogy egészen puha fogkefével és sós vízzel vagy speciális fogkrémmel megmossuk a kutyus fogát.

Minden nap távolítsuk el a szemek körül lerakódott váladékot.
A szem- és szemkörnyékcsepp használata ajánlatos, ha kutyánk szeme csipásodik. Ennek oka lehet például, ha a fekhelye túl huzatos helyen van kialakítva.

© 2018 Golden Riverside Kennel Minden jog fenntartva.
Az oldalt a Webnode működteti Sütik
Készítsd el weboldaladat ingyen! Ez a weboldal a Webnode segítségével készült. Készítsd el a sajátodat ingyenesen még ma! Kezdd el